De Verlichtingsdienst is een guerilla-actie ter promotie van het basisinkomen en is genomineerd voor de WdKA onderzoeksprijs:

‘Wij van de Verlichtingsdienst vinden het hoogste tijd voor het verlichten in plaats van belasten van de mens! Dit door middel van het Basisinkomen.’

Het Basisinkomen heeft in Nederland vaak nog de reputatie van ‘linkse utopie’. Dat is jammer, want het idee komt juist voort uit de gedachten van linkse én rechtse denkers, en zal zeker niet alleen voordelig uitpakken voor de allerarmsten in onze maatschappij. Om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het idee van het Basisinkomen en om de bottom-up beweging extra kracht bij te zetten is de Verlichtingsdienst opgezet. We hebben eeuwenlang belasting betaald.

Nu is de tijd aangebroken om de overheid te vragen om verlichting in de vorm van een basisinkomen. We vragen mensen naar www.verlichtings-dienst.nl te gaan en het Aanslagbiljet Burgerlijke Verlichtingen en de géle envelop te downloaden, en hiermee de overheid te vertellen welke bergen zij van plan zijn te verzetten met een basisinkomen. Je kunt ook direct digitale aangifte doen, dan zal de Verlichtingsdienst jouw aangifte versturen in de gele envelop.

Het verloop van de campagne

Door mee te doen aan de prijsvraag van de organisatie Basisinkomen2018 heb ik €500,- gewonnen om het verloop van de campagne te kunnen bekostigen. Hierdoor heb ik honderden Verlichtingsaangiften, die via de website binnen zijn gekomen, kunnen versturen naar de overheid. Hierna heb ik mijn campagne aan hen overgedragen, en zijn zij hier zelf verder mee aan de slag gegaan rond Prinsjesdag. Enigszins teleurstellende reactie van de Overheid heeft hen er niet van weerhouden de Verlichtingsaangiften te blijven verspreiden en door te gaan met het verzamelen van handtekeningen. Inmiddels is gemeente Terneuzen begonnen met een basisinkomen-experiment.

Simple Share Buttons
Simple Share Buttons